Baner
rent a car kotor
Politika - Tema
Lukšićev težak izbor
Autor: Draško Đuranović   
07. februar 2012.

102draskoNakon trinaest mjeseci mandata Igor Lukšić se našao u nezgodnom položaju. Premijer je iznevjerio opozicione nade da će im ukloniti Đukanovića a nije ubijedio svoje u stranci da može biti zamjena za Đukanovića. Glavna uporišna tačka Igora Lukšića sada je međunardna zajednica koja još uvijek vjeruje da mladi crnogorski premijer može voditi Crnu Goru na brzom putu ka Briselu. Ipak, Lukšić je taj koji mora da prelomi i napravi neki uspjeh u ekonomiji ili politici. I to brzo.

 

Izgleda da je pakt o nenapadanju dijela opozicije, nevladinih organizacija i Vlade Crne Gore - jednostrano raskinut. Nema zvanične protestne note, ali je dovoljno pročitati neke nedavne poruke da bi se razumjelo kako crnogorski premijer, doskorašnji miljenik, sada za neke više nije kul tip niti in političar.

Umjesto da bude premijer na koga bi bili ponosni, on se sprda i smije građanima, zato je pao na pripravničkom testu”, poručila je ratoborna direktorica MANS-a premijeru Igoru Lukšiću. Jedan drugi NGO lider ustvrdio je da premijer nepovratno srlja “iz greške u grešku”. Ovdašnji medijski tajkun, antiratni profiter i povremeni konsiljere opozicionih snaga obratio se kolumnom u medijima koje posjeduje: tvrdi da “spasioca zvanog Igor Lukšić” treba što prije politički skloniti prije nego totalno razruši zemlju jer ovaj premijer, braneći klan Mila Đukanovića, “ulazi u zonu krivične odgovornosti”.

Parlamentarna crnogorska opozicija bila je manje agresivna od lidera nevladinog pokreta ali je ipak bila jasna - vrijeme je da Lukšić ode. Lider Nove Andrija Mandić presudio je, da  Vlada Igora Lukšića nije u stanju “da se izbori sa nosiocima organizovanog kriminala u državnim strukturama i Agenciji za nacionalnu bezbjednost”. U Pokretu za promjene misle još  gore o Lukšiću. Za Koču Pavlovića, uloga Igora Lukšića je samo da čisti teren Milu Đukanoviću i zato je poslanik PzP pozvao narod 18. februara  da, pogađate, završi “sa beskrajno neodgovornom ekipom na vlasti”.

Iznevjerena očekivanja: Februarskim porukama protiv Igora Lukšića okončan je vjerovatno najčudniji period miroljubive koegzistencije vlasti, dijela opozicije i dijela politički angažovanog nevladinog sektora.

Prirodno je da vlast i opozicija budu u stalnom konfliktu, baš kao što je normalno da nevladine organizacije upozoravaju i oštro kritikuju sve problematične poteze, odluke ili kadrovska rješenja vladajuće garniture. No, u Crnoj Gori protekle godine nije bilo tako: Lukšićevoj vlasti vjetar u  leđa dolazio je od – nekadašnjih žestokoh kritičara vlasti!

Biće da je i samom premijeru ponekad bilo nelagodno da sluša pohvale od političkih oponenata. Tako su mnogi opozicionari bili “prijatno iznenađeni tolerancijom novog premijera” i tvrdili da “Lukšić uvažava opoziciju što kod Đukanovića nikada nije bio slučaj”… Mnoge iz nevladinih organizacija posebno je dojmila Lukšićevaspremnost na dijalog” te “odlično znanje engleskog” a prave salve oduševljenja izazvala je pojava premijerovog - bloga na Fejsbuku.

Ovo su, dakako, bili samo zvanični izgovori. U realnom životu, motivi za vatromet pohvala bili su sasvim prizemni, utilitarni. Prosto: dio opozicije, baš kao i politički angažovane lidere nekih NVO, omamila je nada da će premijer Lukšić učiniti ono što nijesu mogli učiniti oni - da će Lukšić, novi ambiciozni politički igrač, demontirati mehanizme stare Đukanovićeve vlasti!

Pozadina čudnog dila: Nije poznato ko je prvi unutar opozicionog kruga izašao sa ovom tezom. Poznato je, međutim da su tu ideju kao balon naduvavali i ovdašnji medijski sveznalci koji su, iz dana u dan, javljali “dobre vijesti”: te Zapad neće Đukanovića, pa su onda procurele povjerljive informacije da puta u Brisel nema bez hapšenja nekog od lidera DPS-a; pripovijedale su se i bajke o tajanstvenoj ulozi moćnog Berlina i bjesomučno su štampana “autoritativna tumačenja” da je, Angela Merkel lično, dala nalog za uklanjanje predsjednika DPS-a Đukanovića. Istini za volju, možda je i sam premijer – koketirajući sa nekim opozicionarima i privatnim medijima - (ne)svjesno podsticao takve nade.

Kako god bilo: brzo je stvorena opoziciona iluzionistička slika u kojoj je sve bilo  drugačije nego u realnosti. Prirodna želja novog premijera da bude drugačiji i bolji od starog, politikom zasićenog, premijera baš kao i ambicija Lukšića da ispravi Đukanovićeve greške shvaćena je sasvim naopako:  ovdašni sanjari bune, vidjeli su Lukšićeve poteze kao akt već spremljenog “političkog oceubistva” i početak Đukanovićevog kraja.

Možda bi iluzija trajala još da nije bilo dva događaja. Prvo se urušio san o međunarodnoj zavjeri protiv Đukanovića: 9. decembra Brisel je velikodušno dao zeleno svjetlo Crnoj Gori za početak pregovora u junu. Potom je došao i udarac iznutra: Lukšić nije pristao da se, pod pritiskom medija i organizovanih protesta, distancira od svog političkog mentora. Nakon januarskih razgovora svima je -  Vanji Ćalović i Srđanu Kekoviću, baš kao i Nebojši Medojeviću i Andriji Mandiću -  bilo jasno da Lukšić neće biti prevratnik. Već nešto sasvim drugo: neka vrsta crnogorskog Medvedeva;  biće drugačiji, ali neće biti protiv političkog mentora.

To je realnost. Lukšić je intuitivno shvatio ono što zagovornici bunta protiv vlasti nijesu ni pokušali da razumiju. Izvor sadašnje vlasti premijera nije u Vujanovićevom ili Marovićevom krilu DPS-a, već Igor Lukšić vlast gradi direktno na podršci čovjeka koji ga je predložio za mjesto premijera. Đukanovićeva leđa su osnova Lukšićeve stabilnosti unutar vladajuće koalicije. Iako raspolaže moćnim mehanizmima izvršne vlasti, sve dok ne dobije izbore, kao jedan od lidera DPS-a Igor Lukšić će u velikoj mjeri zavisiti od podrške Mila Đukanovića.

Vjerovatno da ta bolna istina sada postaje bjelodana opoziciji, “nezavisnim” medijima i  dijelu nevladinog sektora. Otuda februarska lavina na premijera. U danima koji slijede Lukšić će, zasigurno, biti glavna meta napada, upravo od onih koji su ga do juče kovali u zvijezde.

Distanca vladajuće koalicije: To je samo jedan sloj političke priče. Osim sve glasnijeg neprijateljstva dijela opozicije  i nevladinog sektora, za Igora Lukšića značajan problem može predstavljati i sve uočljivija distanca koju upućeniji mogu uočiti u ponašanju partijskih čelnika DPS-a.

Nije to od juče. Već neki od prvih poteza mandatara Lukšića izazvali su tihe, ali znakovite reakcije u vrhu DPS-a. Konzervativna, velika partija i stari stranački kadrovi imaju neke svoje stalne uhodane kodove i obrasce ponašanja. Zato su mnogi u vrhu vladajuće stranke Lukšićeve dugotrajne razgovore i konsultacije doživjeli -  ne kao želju za dijalogom -  nego kao znake političke slabosti. Lukšićeva želja za stalnim dijalogom protumačena kao put u blokadu donošenja odluka i to govori o demokratskim limitima DPS-a.

Osim toga, sa puno podozrenja – naročito u Đukanovićevom okruženju – posmatrana je i Lukšićeva logistička podrška tabloidnim medijima koji su, iako uredno filovani povjerljivim informacijama i državnim dotacijama, nastavili da čereče Đukanovića ali i DPS. To već nije bilo shvaćeno kao prolazna slabost nego kao – građenje imidža mladog premijera na račun štete koju Đukanović i partija moraju da plaćaju.

Ipak, ključni Lukšićev problem nije vezan isključivo  za partiju nego za - upravljanje državnim sistemom. Od mladog tima ekonomista, predstavnika takozvane crnogorske ekonomske škole (ma šta to značilo) očekivalo se ipak više strategije, mnogo planiranja. No, tokom protekle godine mnogo je toga ljude u Lukšićevoj Vladi iznenađivalo ili zaticalo nespremne. Vlada se prilično teško nosila i sa naslijeđenim ekonomskim problemima, ostavštinom Đukanovićeve vlade, kao što su KAP ili Željezara...

Uz sve to, premijerov manevar da - radi kupovine vremena i naklonosti protestanata zatraži hitno ispitivanje odgovornosti članova Regulatorne agencije za energetiku, kao i prihvatanje zahtjeva protestanata da se tužilaštvo hitno grune u sve kompanije kojima gazduju krupni strani investitori - ne djeluje baš kao potez smirenog i sigurnog državnika. Više liči na žrtvovanje svojih ljudi radi mira u kući i opstanka sadašnjeg Lukšićevog kabineta.

Pred teškom odlukom: Tako, međutim, premijer neće umiriti nezadovoljnike koji su protestovali ispred Vlade, a stvoriće nezadovoljnike u sopstvenoj stranci.  I tako se, nakon trinaest mjeseci mandata, Igor Lukšić našao u nezgodnoj poziciji. Novi premijer je očito razočarao opoziciju i dio opozicionih medija, a nije u međuvremenu oduševio ni pristalice vladajuće stranke. Pokazalo se da Vlada teško vlada sistemom.

Glavna uporišna tačka Igora Lukšića sada je međunardna zajednica koja još uvijek vjeruje da mladi crnogorski premijer može voditi Crnu Goru na putu ka Briselu. To bi mogao da bude skriveni adut Vlade: dobijanje pregovora u junu značio bi ključni poticaj za Vladu Igora Lukšića, a premijeru bi obezbijedio prvi, veliki, uspjeh koji mu je tako neophodan.

No, rizično je igrati samo na jednu kartu, tim prije što odluka ne zavisi samo od Podgorice nego i od međunarodnih kretanja u Evropskoj uniji. Crnogorski premijer je dobro naučio školu DPS-a i zna kada se stavri dovedu do zida da se mora reagovati. Zato Lukšić uskoro mora da prelomi i povuče neke poteze ovdje, u Crnoj Gori.

Pitanje je, samo, što će uraditi? Ako su zaista rezovi državne uprave uslov Brisela i Vašingtona, onda ne treba čekati niti može biti nedodirljivih; ukoliko se neophodne čistke unutar ANB-a, ne treba odgađati; ako su Rusi u KAP-u osnovni problem crnogorske ekonomije, onda nema dilema... Jedno se čini sigurnim, jun se primiče i politika paralenih puteva nije više moguća. Kao što nije moguće zadržati Ruse u KAP-u, a prodati dionice Indijcima, neostvarljivo je da budete na vlasti, a da vas opozicija podržava.

Draško ĐURANOVIĆ

 

Komentari (125)
 • Stevan  - Zamrznuti u vremenu
  Ko u CG vlada vlada ili partija SDP. Cini mi se da se radi o prenosu prakse iz doba SKJ - vlada sprovodi smjernice partije... Ali i u tome je napravljen korak nazad,.. ako ne nista drugo a ono izgubljen je osjecaj morala. Predsjednik vlade ne napravi niti jedan potez bez saglasnosti partijskog sefa.. Zato je svojevrsna ironija kad on kaze da nece da ponovo na vlast...,
 • Anonimus
  Analizi fali zaključak na.e**li smo kako god okreneš, fala vladi.
 • CT.MNE
  KAD JE TA OPOZICIJA podržala premijera i Crnu Goru čak i priznala CG-u???? N I K A D!!!!!!!!!!!!!!!!
  "iznevjerio opozicione nade da će im ukloniti Đukanovića"
  Zašto da ukloni Mila, kad je on za CG-u i lojalan je građanin Crne Gore.
  Po ovome da je iznevjerio opoziciju, da ukloni koga i nekoga iz CG-e onda IH JE STVARNO IZNEVJERIO, jer nije UKLONIO 78% građana koji vole i priznaju Crnu Goru.
 • Anonimus
  Milo voli Cg i njene gradjane, pa sve to pokazuju njegove privatizacije. Ovoliku ljubav nam nije pruzio nijedan okupator.
 • Londra  - Dosta više od jednih i drugih
  Narode! Pošteni i nepošteni, lopovi i korumpirani, provokatori i provocirani, dileri i ne-dileri, bogati i siromašni. Pošto se svađamo jedni s drugijema, ja imam jedam predlog a to je; da tražimo od pozicije i opozicije, demokratski sa glasanjem u skupstini, da se uvede knjaza Danila zakon "25 poprknu,, lupežu i korumpiranom I TO JAVNO da svi gledamo. Normalno ako se dokaže da je ukra. Glasanjem u skupštini najlakše bi bilo otkrit Lopova, jer onaj političar koji ne glasa za ovaj ZAKON on je taj, pa ko pretekne. Tražim od idućeg protesta da usvoji ova moj zahtjev.
  Živjeli i sa srećom. Topli pozdrav svim normalnim Crnogorcima, Srbima, Albancima, Hrvatima, Bošnjacima i dr. I vama analitiko.
  Mijodrag T. Jovetić
 • Anonimus
  Briljantno! Nema sumnje da ce premijer uz jutarnju kafu procitati ovo stivo. Zapazice, da je politika njegovog predhodnika, ma koliko god bila kritikovana i osudjivana, ipak davala rezultate. Stoga Vam toplo preporucujem da se u ovoj godini fokusirate koliko je moguce na poboljsanje ekonomske situacije, jer je ona preduslov za kvalitetno vodjenje jednog drustva. Sjetite se 2006'2007 godine kada ste kao ministar finansija trljali dlanove usred budzetskog deficita. Manje je kritika - kada je narod sit!
 • Anonimus
  Greskom sam umjesto SUFICITA napisao deficita.
 • Anonimus
  Cek cek Milo ipak nije premijer a svilen gajtan je stigao prije "velikodusnog" uslovnog davanja Montenegru datuma i to sve u predvecerje krize sestrinstva. Sto ako je uslov ne KAP, ne ANB nego ipak ON?
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Bravo Đuranoviću!
  Bravo Đuranoviću, bravo za analizu! Nadam se da se nećeš naljutiti, ako ti dodatno postavim nekoliko pitanja:

  1:Što misliš ko je fabrikovao "istorijske listinge" i zašto i zbog čega su odjednom utihnuli-ugasili-potulili?
  2.Što misliš,zašto se utiša "hajka" na Filipa Vujanovića?
  3.Što misliš,što znači:"mi nijesmo glasali za dekapitualciju-privatizaciju KAP-a?
  4.Što znači aktiviranje"površinskog kopa"- MUP CG je "kriv" što je nastao haos na putevim CG u beznađu-neznanju snijeg pade u februaru i sve nas iznenadi?
  5.Što misliš koji je ,u međuvremenu, završio k u r s u Americi prilikom poslednje pošete- prešednik Sabora CG "naš"?
  Odgovor glasi :u septembru izbori,tu boga nema da ih odloži!!!!!! Bolje i to nego i dalje dva L O Š A!
 • dv
  Neki od nas se iskreno nadaju da je mnogo više onih koji iskreno vjeruju u uspjeh upravo ove Vlade (ili barem njenog dijela) ne zbog flertovanja sa opozicijom, već makar zbog toga što na vidiku nema svijetle alternarive.

  A ono pred čim mnogi žmure je činjenica da je stara Vlada novoj uvalila vruć krompir i da im ne bi moglo biti da su tu đe jesu (predstavnicima crnogorske ekonomske šskole) da su stvari bolje i da njihovi prethodnici nijesu dobro znali koje vrijeme slijedi i da će njihove krupne greške i žrtve političke igre da isplivaju baš ovih proteklih 13 mjeseci, a nije ni tu kraj.
 • Moratorijum Radulovic
  Opozicija nije nikada podrzala Luksica. Za koji su zakon ili odluku po predlogu Vlade digli ruke?
  Oni su, ocigledno, dobro procjenili da umjerenim pohvalama mogu isprovocirati sujetu drugih u dps-u. Vas tekst je dokaz da su uspjeli i da su "iskusni i odlucni i tvrdi" pomalo ljuti.
  Luksic se mozda previse kalkulise, ali portfolio koji je dobio u nasljedje i ne ostavlja prostora za tecne i studiozne poteze.
  I na kraju, da, Luksic jeste omanuo u kadrovskoj kombinatorici nekoliko puta ali upravo iz opreza prema partiji i miru u kuci, slijedeci naucenu nit kompromisa od beogradskog sporazuma pa na dalje. Nit koja kaze samo polako, ne brzaj...
  Licemjerno je da ga za sporost i neodlucnost optuzuju oni koji su te osobine patentirali!
 • Posmatrac  - Premladi da vode zemlju
  Djukanovic je makar svoje neiskustvo dopunjavao iskusnim saradnicima. Luksic radi suprotno. Nema zemlje u svijetu koja ima toliko mladih i neiskusnih politicara da vide zemlju. Desi se neki ministar, i to je sve. Pogledajte samo Rusiju, Ameriku, Kinu, Indiju, Brazil, Njemacku, Francusku, Veliku Britaniju.... Mislite da oni nemaju mladih i pametnih? E imaju milion puta vise nego mi. Ali iskustvo je cudo u politici i oni to znaju. A kod nas rade pripravnicki vodeci zemlju i onda kada se nauce dosadi im i dolaze novi. Zato smo tu gdje smo. Da se razumijemo, ml;dih treba da je dosta ali ne bas na tako vaznim pozicijama, neka se "celice", gledaju od starijih tj pomazuci im, pa ce biti vremena za njih.
 • Anonimus  - Neiskustvo političara,hendikep CG
  Apsolutno se slažem da je komentar na mjestu i da je neiskustvo u "vučja vremena i vučjoj dolini" jedan hendikepa za svakog mladog političara, pa i samog premijera.U porodičnoj zajednici, mudro vođenoj prethodnicima, sinovi su znali priupitati oca ili đeda ...za savjet.G.Đukanović je prošao skoro sve faze koje većina u Evropi nije niti primirisala, a kamoli ...junoše s našeg prostora.Osveta prema Đukanoviću,bez spominjanja njegovih jarana iz AB -revolucije, očito ima samo jedan CILJ.Taj CILJ -nije EU-a, već osveta prema njemu zarad spričene realizacije projekta za koji su neki poslanici govorili da će trajati 1000 god.(Dokaz:Skupšina Srbije, od prije nekoliko godina, sjećate se i sami)!
  Činjenica jeste:DALI ŽIVIMO BOLJE ? NE, NE ŽIVIMO; ali se i ne koljemo kamama, koliko za uthehu...
 • bane
  Iz svjetlije alternative bijahu gurnuti u sopstvenu propast. Samo zato sto su naucili da traze ono sto im se ponudi a ne ono sto bi zeljeli.
  Luksic jeste bolji izbor od bilo koga ko ima veze sa propalom opozicijom i blago nama sto opozicija ne vodi glanu rijec. Ali Luksic nas polako gura u sve vece dugove. Jos malo vremena je ostalo dok ne predjemo svaku granicu. Onda ce vasi potomci da vas mrze jer ste bili sebicni i nemarni.
 • Komentar  - CRNA GORA
  Jednu stvar uvjek treba imati na umu. Crna Gora nikada nije imala drzavnika kalibra gospodna Mila Djukanovica. Njegov znacaj na obnovi crnogorske drzave je nemjerljiv. Gospodin Luksic ima sasvim drugu ulogu jer on mora da bude reformator crnogorskog administrativnog aparata. Taj posao ne moze da zavrsi sa opozicijom jer je ona retrogradna, ne moze ni sa starim kadrom DPS jer oni ne razumiju taj proces a na zalost to ne moze ni sa mladjim kadrovima jer oni na zalost nemaju iskustva. Reformatori se nalaze medju crnogorskim patriotama i to samo onima koji imaju hrabrosti i znanja da udju u proces reformi. Znaci, potpuna rekonstrukcija Vlade (osim Kavarica, Katnica i Vlahovic) i neki novi i hrabri ljudi.
 • Ibreko  - Ulazak u lugu i borba za opstanak
  Može i tako biti! Uz pomoć LIBERALA i ostalih reformatora-rodoljuba CG-e, g. Đukanović je kao kapiten tima,uveo CG u "I-ligu", a dalji opstanaka (nam)zavisi od postavljenog(ne izabranog) nam trenera i tima koji je... trener odabrao.
  Važno je samo ne vratiti se u -niži rang takmičenja(egzistiranja), nama znan i nepodnošljiv...
  Kasnije, možda se primaknemo LP-a , a u EU-i, i LŠ-a !?
 • Đenka
  Inetresantan komentar. Vi ste g-dine Đuranovicu u jednoj "zavitoj" formi pokusali da "recete sve", ali, Vi ste u svakom slucaju "ograniceni" i u pisanju ovakve vrste analiza. To je istina koliko Vam god ne odgovarala. Postavljaju se krucijalna pitanja:-ko nas je sve doveo u ovakvu situaciju? Pripravnicki se polagao na jednoj drzavi i naciji! Tzv "crnogorska ekonomska skola" je definitivno sprzila ekonomiju CG, a bojim se i mnogo vise.
  I ako pogledamo trenutnu situaciju, premijera Luksica, koji je kod mnogih docekan sa simpatijama, đe se nalazimo??? G-dine Đuranovicu, na ivici jame bezdanice! Ekipa mlađanih ljudi koja je umislila da su bogom dani da rukovode!!!! Posebna prica direktori koji nas vode u propast. U CG g-dine, ima bistrih, pametnih, postenih, strucnih....i + patriota. Bojim se da ne bude "bila jednom...."
 • Ibreko  - TROJA(NA)C u njeddrima CG
  G, Đuranović se drži svoje profesije, ali je isto u prednosti što egzistira na "bojnom polju"-Podgorici, tako da mu je više poznato, nego svima nama. Zato ga čitamo, i vjerujemo mu !Činjenica je da se među komenta(to)rima nalaze i osobe koje su radili u državnim službama (DB, i sl.),tako da i oni imaju određene informacije. Nama ostalima ,preostaje nadanje - "da živimo bolje". Premijer je kritikovan, ali se svi sjećamo da nas ljekar zna priupitati:"...da li si u djetinjstvu bolovao tu i tu vrstu bolesti, ili...da li ti je neko u porodici bolovao od toga i toga?". Kako u cg-opoziciji ima podosta onih koji su bolovali od nama znane-njihove bolesti, tako ima i onih koji bol-boluju od bolesti kao i njihovi očevi, đedovi ,ili komšije iz "bratske " države.
  Takvi raskrvariše ex-Yu, opljačkaše i sada bi još htjeli vladati,pa im ne smeta otići niti do Berlina...iz "patriotskih" razloga. Činjenica jesate: stanje nije dobro,ali bi bilo gore sa trojan...
 • Eustahije Brzic  - Medvedev ili Zecevic
  Drasko,
  Kluchna je tvoja observacija da je Luksic u ulozi Medvedeva. Ali, razumije se i tu ima nijansi. Djukanovic vlada iz sijenke,uz tri pomocnika- Rocena,Markovica i Luksica. Resori su zadrzani, kao i ranije,jedino sto je Luksic preuzeo da prima bubotke od strajkaca i nezadovoljnika. Djukanovic je imao mnogo vise autoriteta i vjestine i svi ostali, u poredjenju sa njim, su za njega bili i ostali samo "Titovi pioniri". Luksicu su ovako dani problematicni: u ekonomiji kolaps, u partiji ga u principu ne vole i ne cijene mnogo,jer je sve sto je mladje od 1976 g,odstrijelio. Pri tom ni on ni ti ne znaju dje udaraju. Sto se tice medjunarodne zajednice i tu su mu pale akcije, poslije price sa AMANOM, jer se tu ipak pokazalo koliko je i on slab nakategorijama koji su neprihvatljivi za bilo kog politicara na zapadu. Meni se cini da ce sve polako "kliziti" ka preuzimanju vlasti unutar DPS od strane i zvanichno linije Markovic-Rocen. Zuti se prezaletio i po$eka je mnogo ...
 • abu khabir muavija
  Poštovani Đuranoviću!
  Ne mogu reći da komentar nije pismen,pravovremen i analitičan.
  Ali ! Ima ugrađenu konsruktivnu grešku jer ostavlja pogrešan utisak da se radi o iole uređenoj i normalnoj zemlji i iole normalnoj politici.
  Klanovske borbe i snaođenja u vlasti i histerična lupetanja opozicije nisu politika koja bi se dala analizirati.A naročito finćukasta i bledunjava figura mladog premijera.Podsjeća me na one predsjednike razrednih zajednica koje smo davno birali u školi... Nisu bili ni najbolji đaci niti mangupi niti šarmeri,niti sportisti nego onako pogodni.Kasnije kada zbog nezamjeranja ostvariše karijere liječili su komplekse na nama ostalima iz realnog života.I da te zamolim, ako može,ne stavljaj više Džomića na portal jer mi je muka više i reagovati na njegove umotvorine.Treba ga prekriti tišinom.
 • k.natasha  - Luksicev tezak izbor
  Gosp.Djuranovicu,
  citajuci ovu analizu moram primijetiti da se i izmedju redova cita
  Vas visoka profesionalnost,na kojoj Vam iskreno cestitam,ALI ne mislim da sada sva Crna Gora treba da se sruci na premijera Luksica,jer oni koji ga najvise negativno ocjenjuju (MANS,Opozicija.....)
  najmanje imaju kako prava tako i razloga za to.Sigurno je da svi oni nijesu LIJEP PRIMJER koji treba slijediti za jednu bolju Crnu Goru i samo VICU iskljucivo za svoje interese.Bas sinoc sam citala blogove nekih "velikih" Crnogoraca gdje i za Vas pisu da ste POSLUSNIK gosp. Djukanovica=VISE NEGO SMIJESNO kao sto je smijesno,barem u tamo nekim "nevaznim"evropskim krugovima zasto i zasto u svakom negativnom kontekstu stoji ime g-dina Djukanovica. E,pa htjeli svi mi to ili ne ruzno je da nas ti ljudi podsjecaju da je Crnu Goru od Milosevica,njegovih saveznika,tj od totalne katastrofe upravo sacuvao gosp.Djukanovic a da ne pricamo o NEZAVISNOJ CRNOJ GORI,tako da nije bilo upravo njega ...
 • Valter
  Crna Gora se nalazi u jednoj paradoksalnoj situaciji. Imamo "oktroisanog" premijera koji pokusava da uspostavi, sa manjim ili vecim uspjehom, novi sistem vrijednosti. Problemi koje imamo su uglavnom naslijedjeni. Potpuno je jasno da je g-din Djukanovic bio kisobran za svu nesposobnost i neodgovornost njegovih cimbenika. Preuzimao je sve udarce na sebe dok su ostali bili u debeloj ladovini. To je bilo veoma dobro za sve njih ali strasno lose za CG. Ogromna vlast se gomilala u ruke jednog covjeka.
  Sto imamo sada? Kisobrana nema nego ajmo svi na cistac i pokazite koliko ko zna i umije. Pojedninci se nijsu bas najbolje snasli. I to je to nezadovoljstvo.
  O opoziciji necu ni da pricam, ona se citavo vrijeme trudi da pokaze kako je CG jedna neuspjesna prica. Sad imaju novu mantru - EU, jer im je to jedina nada koja ce konacno da skloni Djukanovica i tako prokrciti put za njihov dolazak na vlast.
  Paradoks, koji sam pominjao na pocetku, je taj da SDP, umjesto da snazno podrzi no...
 • Ibreko  - Upravo tako:PROBLEMI KOJE IMAMO SU UGLAVNOM NASLIJ
  Problemi koje imamo su uglavnom naslijedjeni, kaže Valter!
  Istina! DPS je nastojao određeni broj svojih članova prekomandovati u intelektualce sa ubrazanim kursem na VS - ustanovama, kako bi "pro-forme" položenim ispitima, tako i dobivenim diplomama zauzeli busije, na kojima se neki nalazi.To je činjenica i problemi-ne samo da su naslijeđeni, već se i nastavljaju sa tim istim )ne)sposobnim kvazi-znalcima!
  Jučer pročitam da se jedan od dekana žali kako profeseri sa nekih fakulteta("Mediteran " , i sl.) ne mogu honorarno raditi u regionu.Ma, kako da rade kada među njima isto imaš profesora sa "noćnih" kurseva(kao nekada,poslije oslobodjenja)? Možda, probajte, u Kragujevcu, B.Luci ili još nekim fakultetima...gdje su znali i "završiti" (dopuniti ) svoje (ne)znanje.
  Velika je PRAZNINA i nju treba prevazilaziti u hodu, a za to je potrebno ...jedno dva mandata,uz -hirurški rez.Da li imamo stpljenja, pitanje je sad' ? Za mene, biće kasno...
 • nikola nikolic
  Djuranovicu, jos jedan dobar tekst.
  Cini mi se da je isuvise blag,Jer ovi sto vode CG je unistavaju ,svjesno ili nesvjesno , ne interesuje me . ali niko ne stiti drzavu, stite se pojedinci i Elita.Luksic je premek sto se pokazalo u proteklom periodu. Nije u bstanju ni sebe da zastiti a kamoli gradjane CG.Kada on nema moci da snijeni nnekoliko sluzbenika iz anb nego mu ovi rade o glavi sto je i dokazano, onda treba fino da se povuce .Mi u CG ne smijemo dozvoliti da zavisimo od stranih investicija na cemu se zasniva sva CG ekonomija moramo otvarati male pogone ,Na svjtskom trzistu hvali na milijarde tona zdrave hrane , samo ASrapske zemlje potrazuju na hiljade tona zdravog juneceg mesa. a sjever CG jer idealan za proizvodnju takvog mesa.Misliom da Cg ima kvalitetnih mladih ekonomista koji nemaju obaveza ni prema eliti ni prema familiji i Branu M. pa njima treba dati sansu .
 • boban  - malo previse
  Iznenadjen sam sa tekstom koji ste napisali G-dine Djuranovicu,mislim da ste i sami svjesni ko vam je omogucio slobodu rijeci kod nas.Pa stoga malo je neprimjerno da se u takvom negativnom kontekstu odnosite prema OCU SAMOSTALNE CRNE GORE! A recimo i to da sam okoreli sdp-ovac i lberal iz onog vremena! Poz.
 • natasha  - natasha nastavak komentara)
  tako da nije bilo upravo njega sanjali bi dozivotno ono DA JE VJECNA CRNA GORA. Mogu Vam reci da nijesam clan ni DPS-a i ni nijedne druge partije u Crnoj Gori, ALI za nju sse svakodnevno borim iz petnih zela uz sinonime DjUKANOVIC,KRIVOKAPIC,LUKSIC,VLAHOVIC,ANALITIKA,POBJEDA i sve one koji dobro misle Crnoj Gori,

 • boban
  Svaka cast natasha,zelim vam sve najbolje u zivotu!
 • Mila K
  Malo je analiza duplih standarda. Ako se ratobornost pridružuje javnom profilu g-đe Ćalović, ima li ikoga drugog na strani koja se brani ovom analizom, da mu se pridruži slična kvalifikacija. Analiza u tome treba da bude balansirana.

  Drugo, zaključak da je svojim nepravilnim djelovanjem Lukšić sebe doveo u poziciju da su mu "sva j... u jednoj korpi" nije ničija zasluga/ odgovornost bez njegova. Živjeti u CG i biti uvjeren da su bezbjedonosne službe u službi države je prilično naivna aktivnost, I to su mu početkom decembra da djelu pokazali. Ali, ako je stvarno krenuo nešto u tim službma da mijenja, možda će oni smiješni listinzi imati i svoju dobru stranu.

  Na kraju, postoje malobrojni čitaoci od prije dvijehiljadite koji konačno znaju da ni Vi više nećete biti onaj kvalitet koji je pripemao onu neprevaziđenu naslovnu stranu nedjeljnika "Nezavisna"... ali, idemo dalje.
 • Nikola Djurkovic, NYC  - Odlicna recenica!
  "Ovdašnji medijski tajkun, antiratni profiter i povremeni konsiljere opozicionih snaga obratio se kolumnom u medijima koje posjeduje..."

 • Nono  - Protestanti
  Gospodine Djuranovicu i gospodine Luksicu, ne kaze se PROTESTANTI ( katolici, pravoslavci) vec demonstranti !

  Kao i uvijek od ovog autora , presudjuje kao da ima moralni legitimitet a oduvijek je bio dvorski novinar. I nista nije rekao vec samo opisao stanje. A njegov stav ?!
 • Stranac  - Nikad srecni nikad zadovoljni
  Naravno, treba kritikovati, ali u mjeri i s razumom. Mnogi su razocarani Luksicem sto nije poslao u zatvor Djukanovica i najmanje polovinu rukovodstva DPS-a. Kritikuju ga sto vodi politiku kontinuiteta. Ocekivali su valjda i prizeljkivali da napravi prevrat i da mozda "pomiri" i "smanji" raskol izmedju independista i "ujedinitelja". Zamjeraju mu sto ne vlada on nego "slusa" Djukanovica i konsultuje ostale iz najblizeg okruzenja. Pa sto bi vi htjeli, da bude diktator i da samovoljno donosi odluke. Pa to ne cini ni americki predsjednik vec mora prvo da cuje sto misli Senat i ostali eksperti i savjetnici pa tek onda izlazi u javnost sa "svojom" odlukom. Naravno da bi bilo interesantno da Luksic dodje sa nekom korisnom idejom ili odlukom koja bi iznenadila javnost svojom genijalnoscu i korisnoscu. Primjera radi da skloni skalameriju sa Rumije!!!
 • Lidija
  Dobor dosli u 1989.godinu. Stim sto nijesam sigurna da ce ova vlast kao ondasnja, sa novinama u ruci preko vrata, pa u istoriju. I tada smo bili "gladni" , potlaceni, nagrdjeni. Onda su nam hajkaci vrlo brzo pokazali sta je glad. A mi cutali. I nista nijesmo naucili. Sada je nova hajka. Sto su cinjenice, sto nijesu, sto je istina, sto nije, najmanje je vazno. Lijepi etikete i udri. Sto ce iz toga da izadje, vrlo vazno. Samo da mozemo da mrzimo rusimo. Ko nas vodi? Marginalni politicari, sindikalci-razbijaci, pripravnici iz NVO, LGB populacija, ma kome god padne na pamet samo ako je glasan. Reci sta hoces, pa i najvecu laz ili glupost, nema veze, samo sa sto vise decibala. Samo mi nije jasno sto ce ovom narodu drzava? Jedino sto sjajno znamo da radimo je da podvijemo kucmu i vjerno sluzimo druge.
 • Lidija
  Pardon, da dodam, pazite nase apsurde. Luksic, kazu, ne pravi otklon od svog sefa, ne "demontira" ga. A u kojoj to partii i jedan clan prica protiv svog sefa i radi protiv njega? Pisnuti ne smiju. Pazite sada logiku, pozelno je razbijati partiju koja redovno pobjedjuje, a normalno je odrzati bez promjena partije koje redovno gube!? Ovu drzavu su pred vrata EU i NATO dovela ta takva vlast uz redovnu opstrukciju opozicije (osim verbalno).Sada je ta vlast uzrok svih problema, bili oni tacni ili cista laz, nema veze, i treba ih skloniti da bi sjela netaknuta opozicija koju taj isti narod nece. Opet se pitam, sto ce ovom narodu drzava? Jeli moze neko da nabavi nekog Scepana Malog? Umorili smo se, vrijeme je da opet podvijemo kicmu, slusamo i sluzimo. I po malo, benigno, da bukamo.
 • sasa.r
  Tekst je uobičajen za novinara koji ga je pisao!Pomenuti , reći ali sve kroz maglu bez direktne teze i ličnog stava.Tako se može pisati svaki dan po 1000 tekstova.Čekam da svane jutro u kojem će novinari i svi mediji biti SLOBODNI.Količina samokontrole u ovom tekstu me podsjeća na djače koje želi da odgovara za 5-cu ali nema hrabrosti da pita učitelja.Sve je dozirano ali modernizovano.Situacija u CG nije uopšte komplikovana, već jasnakao dan.Onog trenutka kada padne Milo,Crna Gora kreće u istinsku obnovu svih vrijednosti.Posebno moralne vrijednosti su ugožene do bola.Crnogorci kada osjete da mogu smjeniti vlast, osjetiće se važnim, neće više biti POLTRONI,pa će svaka sljedeća Vlada padati kao kruška sa grane za najmanju grešku.
 • Denis
  Imam osjecaj sasa.r da patis za prvom polovinom 20. vijeka (diktature)i poslije za nastavljacima Staljinom, Kastrom. Izgleda da si mnogo puta u zivotu imao ocekivanja i bio iznevjeren. Iskljucivost kojom si zaslijepljen dolazi obicno kad padne mrak pa se izgubi orijentacija.
 • srecko sojic
  Dr Igor se ponasa kao da je predsjednik nekog nvo a ne Vlade. Htio bi da se dopane donatorima, a da se nikome ne zamjeri. Nivo odvajanja bitnog od nebitnog u njegovim drzavnickim aktivnostima je porazavajuci (na pocetku mandata samo sto se nije konsultovao sa skupstinama etaznih vlasnika, ukida jedan NVO DANU da bi je spojio sa CANU, potpisuje ugovor sa jevrejskom zajednicom!? i muslimanskom, postavlja za glavnog pregovaraca momka koji podsjeca na sefa recepcije u elitnom hotelu itd)
 • Labud
  Kod Lukšića je greška što oće ljucki bez uvreda da urazumije one koje samo toljaga može urazumjet.Zato će takvi cijelog života klepećat-pogotovo kad imaju i gazdu da ih za to plaća a da im ni laka s glave ne fali.
 • Razocarani
  Pa moram priznat da sam i ja razocaran a ocekivao sam vise. Nijesam razocaran jer nije razmontirao Djukanovicevu vladavinu jer su samo naivni mislili da moze. Nazalost njega sustizu grijesi prethodne vlastia on je pokazao da se ne snalazi najbolje u kriticnim situacijama. U tim situacijama je reagovao kao njegov sef dosta osiono pa je steko negativne poene. A sto se to desavalo u zadnjih mjesec dana:
  1) Korupcija Telekom
  2) Placanje setelita Atlas televiziji
  3) Poskupljenje struje
  4)Poskupljenje goriva
  5) Placanje kredita KAP
  6)Putovanje Maroko
  Vjerovatno sam nesto preskocio ali ovo je puno za mandata a ne mjesec dana.
  Evidentno se covjek ne snalazi u datim situacijama i to je razocaralo one koji su ocekivali nesto od njega.
 • ARSENIJE
  Luksicu ocito prijaju funkcije, a nije se zapitao da li je "dozreo" i za takav posao. Zato je Vlada kao i razni drugi resori (Uprave, Direkcije..agencije) pretrpana mladezi koja je uobrazila da su stvarno nezamenljivi.
  Luksićeva aktivnost i djelovanje me podsjecaju na onog tipa iz Niksica sto prica o NATO-u a bavi se i vojnom analitikom (sve tajne ratovanja zna a vjerujem da je i vojske oslobođen), dok mu je glavni asistent zena po struci konobarica.
  No, za novac i moc sve.
 • praunuk
  Ne bih se upuštao u komentarisanje ove analize, koja, po mom mišljenju, ne zalazi dublje u prturječnosti CG društva, osim u jednom malom segmentu, a to je:"Glavna uporišna tačka Igora Lukšića sada je međunardna zajednica koja još uvijek vjeruje da mladi crnogorski premijer može voditi Crnu Goru na putu ka Briselu".
  E, vidi, to je za mene ključno! Tamo smo krenuli i tamo idemo, usporeno preko prepreka, prvenstveno klero-fašizma.A o tome ni riječi. A milioni eura štete zbog Svetog Stefana i hajdučije SPC , pa hajdučije u Željezari , pa hajdučije u Boksitima, i sve to uz podršku Milića, Meda, vojvode Mandića, pa i male Vanje.
  Nije lako protiv hajdučije, ucjena i laži, gospodine Đuranoviću.
 • hajek
  Krajnje je vrijeme da Luksic i momci oko njega transformisu DPS, u jednu modernu ,SLOBODNU- KAPITALISTICKU partiju koja ce pridobiti takvom transformacijom ne samo imena vec i politicko-ekonomske ideologije i filozofije ,gdje ce u trendu sa svetskim zbivanjima OSJETITI promjene I ONA URADITI preobrazaj u KORIST TAKVIH PROMJENA DJE CE PRIHVATITI vrijednosti CHIKASKE-ekonomske skole, vrijednosti NEOLIBERALIZMA i SLOBODNOG POJEDINCA ja vjerujem u tako nesto a Milo Djukanovic kao MODERAN politicar ako bude u MOGUCNOSTI on ce sigurno POMOCI, njegova pomoc u tom pravcu je NEPROCENJIVA isto kao oko NEZAVISNOSTI ! Drugo resenje je SOCIJALISTICKI ,SDP. i pristalice DRZAVNIH firmi i njihove ideologije ,BIRAJTE ili MILA i slobodni KAPITALIZAM ili KARDELJA i SAMOUPRAVLJANJE ! Kekovica i DRUGOVE!
 • hajek
  haha,

  Vidite li kako Lijeva INTELIGENCIJA daje PODRSKU,

  ( kaziprstom nanize) . - Nezaposlenima !

  Ma ajte molim vas,


 • Dusan Madzarovic  - LUKSICEV tezak izbor
  SVAKI DOBRONAMJERAN GRADJANIN Crne Gore dobro poznaje INTENCIJE i zelje PZP, NOVE, MANSA,

  JEDNOG SINDIKALISTE, VIJESTI, DANA i jos nekih, koji

  zele da dodju na vlast preko ULICE i necije nesrece i nemastine, a zaobilazeci demokratsku proceduru i procese
  IZBORA. To rade NESPOSOBNI, NEPOSTENI pojedinci koji rade za svog GAZDU izvan granica Crne Gore, a zna se za njih je MATERIALNI INTERES prioritetan, a puna su im usta " POSTENJA ", a ISTINA je sasvim druga. Njima i njihovom GAZDI smeta Drzava Crna Gora, a onda je logicno da im smeta i Gosp. Djukanovic.
  Traziti rusenje covjeka iza kojeg stoje NAJVECI rezultati Novije Crne Gore i NAJVECI broj GRADJANA, onda PREDLAGACI zeljni vlasti nijesu upuceni na PRAVU
  adresu koju gradjani zelje da mijenjaju.
  PISATI bilo kakve ...
 • ANONIMUS
  Teska vremena dolaze za Crnu Goru. Ocito je da Luksic trazi prostor za sopstveni prilaz najkrupmijim problemima i da na tom putu ima veoma oskudne resurse. Crna Gora nema kapitala a kriza -stvarna ili izmisljenja-blokirala je svjetski kapital koji trenutno radje ceka nego sto zuri da se investira. Naklapanja nezrelih i, usudjujem se reci , uglavnom nekompetentnih politicara o KAP, Zeljezari, Jugopetroluy kao promasajima zato sto nijesu u drzavnom vlasnistvu dovoljno govoer o 'mudrosti" sveznalica. Zapitajmo se samo koliko bi to bilo zaposlenih i tim kolektivima i koliko bi psrs trebalo da im se pokriju gubici?Pogledajmo ,uostalpm, okolo i vidimo sto je sa slicnima. Pgledajmo ko nam se nudi: SNP - bili su uz "gazdu" i kada ga je tkr. i porodica napustila. Sjetimo se "demokratskog" mijenjanja Ustava, izbora Predsjednika SRJ i sl. Nije problem ako su se ljudi promijenili ali nijesam cuo jasno distanciranje. SNS-i dalje ostaju na Vojvodstvu i podrsci ljudima od koji...
 • 111
  bas tako dussane. ova rulja nissta nije naucila. opet hoche ulicu. i sa ulice da vlada
 • Milijana
  Ne slažem se sa nekim komentarima koji ignorišu realnost i postavljaju neostvarive cijeve. To je recept za dugo nezadovoljstvo i gorčinu......
  Lukšić je upravo prvim potezima nakon imenovanja želio da pokaže da će imati drugačiji odnos prema NVO. Čini mi se da je mislio da može da dozira i koristi NVO i medije i da nema "političkih neprijatelja" . To je djelovalo relaksirajuće samo za onoga ko ne poznaje priču o NVO i medijima, ispod površine. Stvorio je pol.neprijatelje i to tako žestoke koji suostrašćeni i ponašaju se kao prevareni supružnik.
  Prave poteze očekujem u vođenju ekonomske politike, tu je znao šta je preuzeo, jer je čitav mandat bio na mjestu Ministra finansija.
  Hic Rodus hic salta
 • natasha  - boban
  Hvala Bobane i Tebi svako dobro,uz DA NAM JE VJECNA CRNA GORA!
 • Magdalena
  G. Luksic nema snage, a mislim ni volje, a mislim ni hrabrosti da se upusti u borbu za CHOJSKU Crnu Goru, pa mu je stoga najbolje da napusti politiku i da se posveti pjesnistvu, jer onako plav i nedorecen, bas lici na Medvedova...
 • Anonimous
  Kad je postao premijer, u Luksicu su ljudi vidjeli neku nadu (doduse vrlo blijedu) da moze nesto da pokrene s mrtve tacke. Medjutim, to je zabluda. Luksic objektivno nema snagu da promijeni bilo sto. Prvo zato sto je on samo 'izvrsilac poslova' koje mu da Djukanovic. Drugo zato sto je on samo jedna karika u lancu koji rade za neke 'vise' ili, bolje receno, privatne interese. Trece, zato sto je previse mlad za premijera. Sa 35 godina covjek ne bi trebalo da se prihvati ni direktorske pozicije, a kamoli fotelje premijera. Cetvrto, zato sto Luksic nema nikakvo ekonomsko iskustvo - tu mislim da rad u privredi, u preduzecima. Da bi se neko popeo na vrh i kvalitetno vodio stvari, mora da krene od dna. On je odmah uletio Ministarstvo inostranih, postao minsitar finansija i zatim premijer... Ali, to je izgleda politika njegovog mentora Vesa Vukotica koja nas je skupo kostala.
 • Anonimus
  Ubijedjen sam da bi Luksic bio vladar za ponos samo kad bi mogao da vlada slobodno, on ima veliki potencijal prije svega onaj najbitiniji gradjanski i pomirljivi, a i u drugim sverama je dobar. Ali zbog toga sto je prihvatio da zadovljava interese prve familije cini se da vezuje svoju sudbinu za neuspjeh.

  Drugo: citam pojedine komentare i ne mogu da vjerujem koliko su pojedini optereceni nekavim glupavim podjelama koje su bile neminovnost nekog proslog perioda i koje se moraju pod hitno peglat jer u buducnosti to moze prerasti u veliki problem za CG. Mislim da se tu mora mudrije pristupit kako u buducim cudnim okolnostima nebi nastala jedna nova Bosna. Tako dragi moji mudro sa provokatorskim zapaljujucim i obespravljujucim recnikom jer svi imamo svoju odgovornost.
 • Anonimus
  "Glavna uporišna tačka Igora Lukšića sada je međunardna zajednica koja još uvijek vjeruje da mladi crnogorski premijer može voditi Crnu Goru na brzom putu ka Briselu."

  Ovo je tipicno domace interpretiranje ingerencija i prakticnih poteza medjunarodne zajednice. Osim sto je kontradikcija demokratiji za koju je medjunarodne zajednice, da bilo ko osim glasaca u drzavi bira vlast, a posredno premijera, ne vidim indikacije da je medjunarodna zajednica insistirala na smjeni nekog premijera u regionu.
 • hajek

  ..............da se upusti u borbu za CHOJSKU Crnu Goru...........

  Postovana Magdalena,

  Molim vas recite mi dje cete naci te Chojkove?
 • natasha  - Londra-
  ja bih rekla za one koji su VISE zasluzni barem 2 x 25 i da svaki put
  kazu NECU VISE Poslije ovoga valjda ne,jer,kao sto dobro znamo,BATINA JE IZ RAJA IZASLA.
 • Magdalena
  Ima ih Hajek na sve strane Crne Gore, no ih je zatrpala ona necojska,a Igor nema volje, pa da pocne sa rascicavanjem trulezi, ali se na srecu chojska Crna Gora polako budi i pocistice trule daske, ako bog da, zajedno sa mladjahnim premjerom.
 • MDR
  Gospodine Djuranovicu, opozicija i politicki agresivni nevladin sektor ocekivala je od Luksica da demontira DPS, a da oni posle toga demontiraju Crnu Goru kao nezavisnu drzavu.
  Svakom gradjaninu Crne Gore kome je stalo do nezavisne Crne Gore, a koji je iole politicki pismen, zna da je opozicija i jedan deo nevladinog sektora na sastancimau regionu dobila nalog "a sad na radne zadatke": demontiranje DPS i nezavisne Crne Gore.
  Svakom gradjaninu koji je za nezavisnu Crnu Goru mora da bude jasno da je od1997.god. do danas uradjeno dosta u drzavi Crnoj Gori. Ali, isto tako mora da mu je jasno da je to i malo.
  Da bi se uradilo vise i bolje mora doci do promjena u DPS, ali ne njegove likvidacije. Znaci, mora se u Crnoj Gori, naglasavam nezavisnoj, oformiti gradjanska partija koja ce biti za nezavisnost Crne Gore koliko i DPS, ali koja ce objasniti gradjanima Crne ...
 • Anonimus
  Ne klapi, takvi kao ti su najveca prijetnja za Cg i to ti kazem kao independista, kao liberal od starta. Ja sam ubijedjen da u CG nema vise ni 15% onih koji bi zivjeli u zajednici sa srbijom, nego se ovakve price kao sto ti i pojedini prosipate i koriste samo u ocuvanje jedne mafijaske hobotnice.
 • Seljak  - Bez naslova
  Prethodnici ove vlade su pokupili sve što se moglo pokupiti, pa neka su, (ko pretače med mora prste olizat) muka je kad mu upane sjekira u med pa je onda liže po cio dan. Lukšiću Katniću i Kavariću su ostale samo mrvice da skupljaju pa su se zadovoljili i putem u Maroko.
  Dakle premijer reče da ne trepne "put je platio Aman Resours", dakle to je poklon od desetak hiljada. Znali mlađani Lukšić da mora da prijavi poreskoj upravi (i da plati prez) ako je poklon skuplji od 50€.
 • Vesoj  - Alternativa
  Steta sto g. Djuranovic u svom komentaru izbjegava da pomene one koji su sposobni za promjene. Recimo Steva Muka koji svojim Institutom moze parirati svim institutima u zemljama zapada. Ako ovome dodamo da je tu saradnik instituta jedna Dina Hajdarspahic koja strahovito prozima ovu materiju.

  Mislim da je steta ne pomenuti i jednu Bozenu Jelusic cija politicka misao ako se zaleti moze da dobaci jako daleko i koja ima veliko razumijevanje za promjene.

  Tu je i harizmaticni lider nezavisnog sindikata Kekovic koji u svakom trenutku u malom prstu ima kontrolu ogromnih radnickih masa i na ciji poziv u pola dana ili u pola noci moze da se pred vladom stvori 100 hiljada ljudi. Gdje je Helena Vucetic, a gdje je Taramontenegro?

  Na zalost u tekstu nema ni Branka Radulovica veliki privredni potencijal koji u svom habitusu objedinjuje sve sto je progresivno i opoziciono u drzavi Crnoj Gori (jos samo da obrije brkove). Zastu tu nema ekonomske misli Zarije Pejovica ili ostrog novinarskog...
 • Slobodan Jovanović  - Dobra analiza
  Tekst na dobar, lapidaran način pravi presjek trenutnih odnosa na crnogorskoj političkoj sceni. Stavovi su apodiktični, odražavaju realnost i , što je najvažnije, trude se da zadrže ekvidistancu prema političkim i stranačkim vizurama. Reagovanja na tekst su prožeta nerelnim očekivanjima, svojstvena ovim prostorima, i preuveličavanjima sopstvenog značaja. U stvarnom životu ne postoji deus ex machina, promjene su nužno teške i opterećene devijantnim pojavama. Vjerovatno nije sve urađeno najboljim načinom, no nije ni tako loše kako mnogi predstavljaju. Sticaj okolnosti, teške krize uz inače infrasrukturno lošu situaciju u CG, ne daju baš veliki manevarski prostor za epohalne poteze. Teške kvalifikacije, koje mnogi olako izriču, nisu specifikum CG i one prate sva tranziciona društva. Za neke probleme ne postoje dobra rešenja. .
 • Slobodan Jovanović  - drugi dio
  Primjena surovih ekonomskih principa može izazvati socijalne potrese i ,u konačnom, populistička razrešenja sa nesagledivim posljedicama. CG je u velikoj mjeri zavisna od globalnih kretanja. Često pominjan industrijski razvoj i razvoj realnog sektora, kao amortizera spoljnog uticaja, moguć je samo uz privlačenje stranog kapitala. Koliko je CG interesantna za strani kapital i kakave su mogućnosti CG sa ovakvom infrastrukturom i stručnošću potencijalne radne snage veliko je pitanje. Dobro je što mi imamo visoko mišljenje o sebi, no to se ne čini dovoljnim. Oni koji se mršte na kvalitet kapitala koji je ušao u CG morali bi da ponude nešto opipljivije od prazne priče. Čini mi se da epikureizam sadašnje vlasti se ne može dovesti u pitanje. Njihove mogućnosti se moraju sagledavati realno i u kontekstu. Kritike moraju biti utemeljene. Tunis je veliki i nespretni gaf.
 • Slobodan Jovanović  - Ispravka
  Nije Tunis nego Maroko. Ne mijenja suštinu. Već kad sam se ispravljao da nastavim. Pretjerano ispoljavanje korektnosti prema svima, može biti shvaćen kao znak slabosti i kontraproduktivan. Daleko je produktivnije artikulisati političko-ekonomski brevijar i sprovoditi ga u život nakon određene stručne valorizacije. Politika dobro jutro čaršijo na sve četiri strane koja se vodi u Srbiji, gdje živim, sa impotentnim premijerom, dobra je slika na šta liči politika jalovih političkih pertumbacija, bez jasnog cilja i načina za njegovo ostvarenje.
 • Pavlović  - realnost
  Dok je god Milo Đukanović politički aktivan niko neće moći da izađe iz njegove senke , i to jednostavno tako , i nema potrebe Lukšića opterećivati bilo kakvim istorijskim dilemama . Njegovo vreme tek dolazi .
 • danilo stojanovic
  Da upotrijebim jednu, pomalo banalnu, metaforu, ni Gvardiola, ni Barcerlona (najbolji trener i tim svijeta), ne bi pobjedili - ni treceligasa – ako bi na svakoj utakmici 3-4 igraca dodavali lopte protivnickom timu. Dzabe bi mu bili i Mesi i Cavi , i Injesta, - gubio bi utakmice. Mozda gruba paralela (?), ali to je kljucno pitanje i najveci problem CG. Kada ce svi gradjani poceti da igraju za isti tim - CG?

  Ako dvije suparnicke strane ne mogu razumno da razgovaraju (jer jedna strana demonizuje, i ne priznaje, drugu stranu, a ni sopstvenu drzavu) onda je jasno da se tesko moze doci do “drustvenog dogovora”. A to znaci da CG postaje, sve vise, nefunkcionalno drustvo. Drustvo kojim je skoro nemoguce upravljati, bez obzira ko je (ili ko ce biti) na vlasti. Plasi me da ovo iskljucivo, negativno i sabotersko ponasanje opozicije (i SPC) – i neodgovorno ponasanje Vlade - ne dovede do ozbiljnijih drustvenih kriza. Legitimno je napadati i rusiti Vladu - nelegitimno je rusiti drzavu...
 • Pavlović  - stara priča
  Eto opet stare priče . Da nije ( prosrbijanske ) opozicije i SPC u Crnoj Gori bi tekli med i mleko . A ja tvrdim obratno : Za sve je krivo insistiranje vladajućih stranaka da se Crnogorsko nacionalno biće pocepa i podeli , i da se svi opredele na koju će stranu . Kako si posejao tako i žanješ i dobiješ da onaj ko izgubi posao odmah postane veliki Srbin , a kada se to spoji sa činjenicom da većina naroda ne oseća nikakav boljitak od nezavisnosti , e onda je to prava politička katastrofa . I na kraju najvažnije : Ako jedna vlast po svom dolasku promeni himnu , zastavu , jezik i sl. , računaj da će sledeća sigurno to isto da uradi .
 • danilo stojanovic
  @Pavlovic - stara prica. Nijesam nigdje rekao da bi u CG teklo med i mlijeko da nije (prosrbijanske) opozicije u CG. Samo sam zelio da ukazem na cinjenicu da bez "drustvenog sporazuma" tj. pregovora i dogovora suparnickih strana/partija ovo ce drustvo postati nefunkcionalno - bez obzira ko god bude na vlasti.
  Da bi takav sporazum bio moguc potrebno je, prije svega, da se suparnicke strane medjusobno uvazavuju. I, drugo, da obije iskreno zele napredak ovog drustva i drzave CG. Skrenuo sam paznju da, nazalost, velikosrpska opozicija (i SPC) ne postuju te elementarne uslove. Zasto? To je vec drugo pitanje za koje nemam, ni vremena, ni prostora. Nema nicega loseg u suprotnim stavovoma, naprotiv. Ali ne mozemo svaki dan izlaziti na referendum o tome da li CG treba da bude nezavisna, i da dokazujemo da Crnogorci nijesu nicija kopilad.
  I, na kraju, pitanje je: U cijem je interesu da drzava CG postane nefunkcionalna i da propadne? Sigurno ne u interesu gradjana CG.
 • bane
  Luksic je premijer koji je juce imao jedan stav, danas pak kontradiktoran onom jucerasnjem a sjutra opet kontradiktoran onim ranijim. Opozicija je propala sto i nije cudno obzirom na njihovu VISE nazadnu politiku od politike vlasti. Luksic je na SRECU mnogih obicna marioneta nekog mocnika i neka propadne sve ali je najvaznije u ovom momentu da to nije po volji propale nazadne opozicije. Tako usko gledamo, zar ne?
  ,,...premijer može voditi Crnu Goru na brzom putu ka Briselu."
  NA BRZOM PUTU? Klise koji nas tjera da preispitamo osnovna nacela logike. Mi smo na tom takozvanom BRZOM PUTU vec dugo. A naletjeli smo u surovu istinu koju je prije nekoliko dana, savjesti radi, objasnio gospodin Mr. Prelevic. Mozda smo pak, u toj brzini, neprimjetno prevazisli EU i postigli stanje koje clanice EU treba da docekaju za deceniju ili dvije. Toliko smo bili brzi? Ne znam, sve je moguce u ovom logickom orgijanju.
 • bane
  Protesti su dobri jer podsticu rad Vlade. NE! Protesti su losi za drzavu i njene integracije. NE! Protesti nas ne zabrinjavaju (iako su losi ili pak dobri).
  Iskren da budem, razum mi ne daje da vjerujem sadasnjem premijeru.
  Po mom misljenju on je ili neiskren ili ne zna sto da misli.

  p.s. Da se razumijemo, ako ovom narodu nije pruzeno neko dobro onda mu preostaje da bira manje zlo od dva moguca, sigurna. Meni je Luksic manje zlo od opozicije.
 • Pavlović  - Što je manje zlo ???
  Što je manje zlo : Koalicija DPS-SDP ili koalicija DPS-SNP ?
 • bane
  Koalicija DPS-SNP nije provjerena u praksi tako da niko ne moze donjeti valjani sud. Ali mogu te uvjeriti da bi u toj koaliciji SNP legao kao bubreg u loju. Poceo bi da igra po pravilima DPS i zatim bi mediji konstantno farbali dosadasnju praksu SNP-a. SNP bi na kraju bio olicenje patriotizma. SVE ZA VLAST, MOC , NOVAC!
  Ali gradjani jos nisu dovoljno ,,zatupljeni'' da bi tako rano prihvaili i ovu opciju. Nikad se ne zna.
 • Pavlović  - praksa
  Baš zato što nije proverena u praksi , koalicija DPS i SNP bi bila idealno rešenje za trenutnu ekonomsku , političku i društvenu situaciju u Crnoj Gori . Sada je daleko lepše i lagodnije sedeti u opoziciji i kritikovati , pa bi i samo pristajanje ili nepristajanje bilo test da li je ta stranka zrela za vlast i zrela da zadovolji interese većine stanovništva bez obzira na politička uverenja . Neka DPS na takvu kombinaciju gleda kao skidanje dela tereta sa svojih pleća . Koalicija sa SDP apsolutno nema nikakvu svrhu u smirivanju uzavrelih društvenih i političkih strasti . To je samo bespotrebno poklanjanje mandata i funkcija .
 • danilo stojanovic
  @pavlovic - Sada je sve jasno. Znaci, po vama problem je u Krivokapicu i SDP? Jasno je "odakle" dolaze vase inspiracije. Zato za vas "nezavisna CG nije donela nikakav boljitak" (sto je ogromna laz - dokaz je to sto je CG skoro u svemu ispred Srbije a prije referenduma se pricalo da cemo propasti bez nje). Zato je za vas velikosrpstvo i SPC - "stara prica". Voljeo bih da je tako ali, nazalost, nije.
  Vi ste dokaz da nije.
  Zato sad i nudite koaliciju DPS i SNP - jer bi to zastitilo vasu dragocjenu SPC i osnazilo "pro-srpsku opciju" u DPS-u? Posto ste propali sa PZP i NSD, sada mjerkate kako da udomite SNP i da minirate CG preko njih? Kad ne mozete da ih (DPS) pobijedite - pridruzite im se . Lukavo kao i uvijek. Samo sto imamo dobar primjer- u praksi: "fenomenalni uspjeh" takve koalicije u Srbiji (Tadic-Dacic).
  .
 • danilo stojanovic
  @Pavlovic - sto je manje zlo? Posto je nacionalizam (bilo ciji) najvece zlo (u bilo kojoj drzavi). A, posto je velikosrpski klero-nacionalizam, bez premca, daleko najveci, ne samo u CG, vec i na Balkanu,- svako drugo politicko rjesenje je, po definiciji, - "manje zlo". Ali, ako slijedimo vasu logiku, vi izgleda smatrate da ako se vece zlo (velikosrpski nacionalizam - SNP) pomijesa sa manjim (DPS) da cemo dobiti - "srednje zlo"? Zaista interestantno? No, ne vidim s kojom to magijom se moze od dva zla (veca ili manja, nije vazno) napraviti ista dobro?

  Medjutim, gradjane CG bi trebalo da interesuje upravo "dobro" - za sve. Zato je CG je potreban drustveni - a ne nacionalni -dogovor/sporazum, Jer, CG je gradjanska drzava i drustvo. Mi treba da se dogovaramo kako razviti ekonomiju, kako obezbijediti pravednu raspodjeli drustvenog dohotka i kako stvoriti nezavisne drzavne institucije. Odnosno, ne mozemo da klasne i drustvene probleme (ne)rjesavamo baveci...
 • bane
  E Danilo, Danilo...
  ,,Mi treba da se dogovaramo kako razviti ekonomiju, kako obezbijediti pravednu raspodjeli drustvenog dohotka i kako stvoriti nezavisne drzavne institucije."
  Do kad bi se ti dogovarao? Vise od dvadeset godina nije bilo dovoljno.
  Mani se te Srbije zivota ti. Toliko vas boli ta Srbija da mi je muka od vas. Srbija ono, Srbija ovo, Srbija onakva i ovakva! ZABOLJE ME KAKVA JE SRBIJA!!!
  SNP I OSTALA TRENUTNA OPOZICIJA JE OBICNA TRULEZ KOJA NECE NIKAD IMATI DOVOLJNO POVJERENJA U NARODU DA BI POBIJEDILA NA IZBORIMA!
  DPS - SDP SU SLIJEPI SOFERI, ISTINA MANJE ZLI OD OPOZICIJE.
  IPAK, TA CINJENICA NAS NECE SPASITI NESRECE U KOJU SRLJAMO.
 • danilo stojanovic
  @bane - Pobogu Bane. jeste li vi uopste procitali moj komentar? Nigdje nijesam pomenuo Srbiju. Vi ocito zelite da vidite nesto cega nema. A da ne bi vise naprezali oci da vam jasno kazem (i nekima drugima) - nemam nista protiv Srba, niti protiv Srbije kao drzave. Ali imam mnogo protiv "velikosrpskog nacionalizma" i Vlade Srbije koja realizuje taj katastrofalni nacionalisticki projekat u praksi (Strategija Vlade Srbije) i SPC - kao izvora i potpaljivaca tog projekta.

  Nadam se da sam bio jasan. Ne napadam Srbe vec "'velikosrpstvo" - koje vi, iz meni neobjasnjivih razloga, tako zustro branite - a sve kao "neutralan posmatrac" (jos i "Musliman" da ne ispadne da ste vjerski pristrasni?). Izjasnite se vec jednom sto ste i za koga ste?

  Mene ne boli Srbija vec ono sto Vlada Srbije radi u CG - a i okolini (BIH). Inace, slazem se sa nekim vasim politickim procjenama.
 • Pavlović  - SDP
  Ovde je u pitanju nesporazum . Ja nigde nisam napisao da je SDP problem . Ja samo tvrdim da je predizborna i postizborna koalicija DPS i SDP potpuno nepotrebna , da bi DPS na republičkom nivou sam osvojio potpuno isti broj mandata i da je to bespotrebno poklanjanje političke moći i funkcija . I kakva je onda korist od te koalicije za smirivanje tenzija u društvu - nikakva ! A što se tiče "velikosrpskog klero-nacionalizma" , eto nama stare floskule i strašnog neprijatelja i babaroge , dok se u isto vreme svi odcepiše i ostvariše svoje etnički čiste nacionalne države ...
 • Slobodan Jovanović  - Uloga SPD-a
  G-dine Pavloviću,
  vaši oponenti su opterećeni iracionalnim odnosom prema političkoj budućnosti CG. Uticaj SDP-a niukom slučaju se nije loše odrazio na monopol DPS. Ubijeđen sam da bi njegov još veći uticaj, ili uticaj neke nove suverenističke, građanske stranke, razbio vezu koja je, potpuno očekivano, uspostavljena u dugom vremenskom periodu, nizom vrlo sudbonosnih događaja za CG, sa nekim moćnim krugovima unutar CG, čiju je pomoć imala. I ja bih se rado upoređivao sa Njemačkom, ali je to besmislica. Naravno da je logično upoređivati se sa Srbijom koja je prije 1990. imala duplo veći BDP po stanovniku od CG. I Srbija se mjeri sa regionom. Bojim se da zaljubljenike u Srbiju boli što je Srbija u svemu fenjeraš u Evropi. Boli i mene, jer živim u njoj. Ali dok god ne samjeri sebe tako će i biti. O cg opoziciji i event. koalciji DPS-SNP besmisleno je trošiti riječi. Naziv te koalicije mogao bi biti KATASTROFA.
 • Slobodan Jovanović
  Opet greška. Ubi me ovaj Snijeg. Umjesto Pavloviću, obratio sam se g-dinu Danilu Stojanoviću.
 • Pavlović  - katastrofa
  Kada Tomislav Nikolić pređe razvojni put od ličnosti kojoj je zabranjen ulazak u Crnu Goru i koja najavljuje ubistvo dr Zorana Đinđića , do ličnosti kojoj ambasador i vlast Crne Gore izražavaju državničke počasti , onda to nije KATASTROFA , a koalicija DPS-SNP bi bila katastrofa !? Naravno da ne ! Koalicija DPS-SNP u Crnoj Gori je jedino pravo političko rešenje za ova vremena svetske ekonomske i društvene krize .
 • Demos kratos  - Pada vlada
  Luksic > Vrijeme socijalizma je proslo !!!!
  DPS
 • Anonimus
  Komunizam je buducnost!
 • Slobodan Jovanović  - Nikolić
  Slažem se g. Pavloviću za Nikolića. Isto tako kako je neprirodno u Nikoliću vidjeti reformisanu ličnost to važi i za Srđana Milića i SNP. Članstvo i jedne i druge stranke sigurno nije utemeljeno na evropskim vrijednostima (floskula ali je to najsežetiji prikaz) i to nadam se nije potrebno dokazivati. Očekivati od takvih stranaka da će bilo samostalno, bilo u koaliciji, jedna sa DS, druga sa DPS, izroditi kvlitetniji rezultat je hvatanje za pjenu. Tek tada ćete imati na djelu tipični primjer partokratije, zloupotrebe vlasti i sve prateće pojave svojstvene ovim prostorima kada se radi o generaciji političara "edukovanih" u najgoroj tradiciji političkog djelovanja kao lukrativne djelatnosti. Ukoliko mislite da će to umiriti strasti oko nacionalnih podjela to bi tek bila KATASTROFA jer bi tu sigurno najviše izgubila Crna Gora.
 • danilo stojanovic
  @ Slobodna Jovanovic - potpuno se slazem sa vasom ocjenom. Ta koalicija bi bila katastrofa za CG jer bi potuno dominirala - ko zna koliko godina - i snovi o demokratskoj gradjanskoj CG (bez nacija ) bili bi definitivno ugaseni. Iz tog "nesvetog braka" rodilo bi se zlo koje bi, vjerovatno, i konacno unistilo CG.

  Jedan od osnovih problema u CG (i Srbiji) je "partitokratija". U Skupstini umjesto demokratskih suceljavanja i glasanja za najbolja rjesenja, sve se svodi na vecinu i dizanje ruku. Osim kada se radi o Ustavu - tada stupaju na scenu ucjene. Mozda se varam ali nijesam primjetio da je bilo ko iz vlasti ili opozicije glasao zajedno za neko dobro rjesenje, ili protiv, nekog loseg. Dok god se parlamentarci ne biraju direktno (kao u USA, UK) nece biti licne odgovornosti. I zamislite sada da sastavite dvije najace partije - sto bi bilo sa demokratijom? Plasim se da Srbija ide u tom pravcu. Nadam se da ce to CG izbjeci?

  Zato je jedini spas za CG "bjek...
 • Pavlović  - gubitak
  Gospodine Slobo , prvo treba da prodiskutujemo da li u Crnoj Gori stvarno postoji nacionalna podela , ili je podela po osnovu - ko ima državnu službu taj je "Crnogorac" , a ko je nezaposlen i nezadovoljan taj je "Srbin" . To je dobra stara podela na partizane i četnike , samo prepakovana i preimenovana za kraj 20. i početak 21. veka . Sve su to CRNOGORCI , tvrdoglavi i zadrti i treba ih pomiriti i naći kompromis sad i odmah . Nema više niko šta da izgubi , ni posao , ni spomenicu , ni boračku penziju , može samo da se dobije i da se sa "nacionalnih" pređe samo na ekonomske teme . Znači koalicija DPS-SNP sad i odmah !
 • Slobodan Jovanović  - Podjele
  G. Pavloviću, potpuno razumijem vašu rezignaciju teškom ekonomskom situacijom. Pošto sam dipl. oec. pokušao sam u prethodnim javljanjima razjasniti koliko je ekonomija CG ranjiva spoljnim uticajima (krizama) jer je prevashodno turistička zemlja (da se ne ponavljam sami pročitajte). Bilo ko da dođe na vlast nema epohalnih promjena u ekonomiji!!! CG nema milijarde eura za rešavanje infrastrukture potrebne za industrijska ulaganja. Čak ne može da riješi urgento potrebno rešenje primorske kanalizacije sa kolektorima (mnogo košta), kao preduslov visokog turizma koji je jedina solucija za CG zbog dužine obale. Slažem se itekako da svi u CG treba da prihvate CG kao svoju državu i da pređu sa nacionalnih na ekonomske teme. Međutim, ne bih želio da se demagoški to iskoristi kako bi se spriječila CG u zaokruženju svoje državnosti. Nastavak slijedi...
 • Slobodan Jovanović  - Nastavak
  Što se tiče podjela na partizane i četnike to je besmislica. Za mene su četnici zlikovci u ratu i oni koji se dijele poistovjećujući se sa četnicima imaju žestok problem u svojoj glavi. Čini mi se da je i vaša podjela na "Crnogorac" i "Srbin" neutemeljena jer , bez obzira što živim u Bg, skoro cijela rodbina mi je u CG, a i sam često boravim u CG. Vjerujte mi da je 100 puta biti lakše Srbin u CG nego Crnogorac u Srbiji. Da ne govorim o katastrofalnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji, javnim kuhinjama, gladnima (u CG pomažu jedni drugima, ovdje malo ko). A o tome da se kao Crnogorac zaposlite u državnoj službi to je čisti SF. A ja znam najmanje 20 osoba koje se izjašnjavaju kao Srbi da rade u državoj službi u CG. Crnogorci ne mogu u Srbiji da ostvare ustavno pravo na Nacionalni savjet a kamoli nešto drugo. Prema tome, podmetanja koja pokušavate uviti u tešku ekonomsku situaciju, jesu razlog da je koalicija DPS-SNP neprihvatljiva.
 • Pavlović  - ozbiljna rasprava
  Ja sam ovde očekivao ozbiljnu raspravu a ne povike na višepartijski sistem od strane gospodina Danila i hvalospeve o delegatskom sistemu u okviru Socijalističkog saveza radnog naroda , i apsurdnu tezu o tome da je 100 puta lakše biti Srbin u CG nego Crnogorac u Srbiji i o tome da se Crnogorac ne može zaposliti u državnu službu prepunu Crnogoraca !!!??? I teza o "katastrofalnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji" je apsolutno prenaduvana jer situacija nije ništa gora nego u bilo kojoj Balkanskoj državi , a bolja je jer je još uvek 60% Srbije jednom nogom na selu . I na kraju , Nacionalnog saveta nema jer nama Crnogorcima ovde ne pada na pamet da se popisujemo i potpisujemo kao nacionalna manjina . Mi smo vlast u Srbiji , a ne manjina !
 • Slobodan Jovanović  - Neozbiljna rasprava
  Vidim da je g. Pavlović sklon komici, moja ideja je bila ozbiljan razgovor. Ali 'ajde. Prvo, građansko društvo nije ukidanje višepartijskog sistema. Drugo, takođe bih volio da ti "Crnogorci" kojih je prepuna državna služba u Srbiji kažu g. Pavloviću što misle o njegovim navodima. Podatak da je 60% Srba jednom nogom na selu je takođe šaljiv jer ništa ne kazuje. Jedino je tačno da je 90% Srba glavom na selu. A sprska sela lagano izumiru. U Vojvodini možete kupiti kuću 4-5000 eura i nema kupaca. Da li je situcija prenaduvana govore egzatni podaci a ne ljubavni jadi i stereotipi o Srbiji u nečijim glavama. O onima koje nazivate Crnogorcima koji čine vlast u Srbiji neću se iz pristojnost izražavati. Ako vas baš interesuje, sebe ne smatram dijelom manjinskog naroda već crnogorskom dijasporom. Nacionalni savjet se odnosi na one koji su generacijama u Srbiji. Pošto dalju komunikaciju smatram besmislenom, što se mene tiče ona je završena.
 • Pavlović  - Nacionalni savet
  Nigde ne piše da se NS odnosi samo na one koji su generacijama u Srbiji , a to su ponajmanje profesionalni Crnogorci iz Malog Iđoša . Formira se samo poseban birački spisak sa najmanje 5% pripadnika manjine čiji su potpisi sudski overeni , i šta je problem - ne pada nam na pamet da se upisujemo u to pa da ne možemo da glasamo za prave Crnogorske stranke kao što su DS i SPS , a odskora vidim i SNS . I šta kažeš : Srbijanska sela izumiru a Crnogorska cvetaju !? Za koliko para možeš kupiti kuću u selima u okolini Cetinja , Plužina ili Andrijevice ? Crnogorci koji čine vlast u Srbiji su sposobni , obrazovani i snalažljivi i uvek su takvi bili , i takvi će i ostati bez obzira na sva omalovažavanja i podmetanja iz Crne Gore .
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Za Pavlovića
  Gospodine Pavloviću, prema popisu stanovništva Srbije, Crnogoraca tamo ima manje od 1%, da bidnemo precizniji 0,92%. No, koji su to Crnogorci u Srbiji koji su po vašem mišljenju "sposobni , obrazovani i snalažljivi"??? Jedini pravi Crnogorci u Srbiji su oni u Malom Iđošu, Kuli i Vrbasu...a ovi "vaši" koji čine vlast u Srbiji nijesu nikakvi Crnogorci, nego posrbice. Onaj ko se ne ośeća Crnogorcem, ne može nikako da bude Crnogorac...pravi Crnogorac je onaj koji se tako i deklariše...etnička pripadnost nije isto što i državljanstvo...prema tome, ne možete asimilisane ljude porijeklom iz CG navoditi kao Crnogorce jer se ni oni sami ne smatraju Crnogorcima po nacionalnosti.
 • Pavlović  - Ko je pravi Crnogorac
  Nisu to nikakve "posrbice" , to su pravi Crnogorci , porodični , pametni , obrazovani , snalažljivi i uspešni ljudi . To su pravi Crnogorci , a ne oni koji su se uselili u tuđe Nemačke kuće na sramotu svoju i svoga potomstva . Nemaš nikakvu tapiju da određuješ ko je i šta je to Crnogorac po nacionalnosti , a pravi Crnogorac po nacionalnosti je VEĆI SRBIN OD SVAKOG SRBINA ! Pravi Crnogorac neda na sebe , neda na svoju porodicu , neda na Crnu Goru i neda na Srbiju , a vi što vučete poreklo od Dukljanskih ameba , vi ste sve drugo no pravi Crnogorci !
 • danilo stojanovic
  @ pavlovic- Itd,, .itd..., g. Pavlovicu - skartite pricu - vi ste veljesrbin i to je to. ne volite CG oism kao dio "'velike Srbije", ne priznajte Crnogorce osim kada sebe negiraju. Slusajuci vas, ispada da su Crnogroci koji najvise mrze CG - najbolji Srbi?

  Problem CG je bio, od pocetka, sto smo, iz gluposti i neznanja, slali djake da uce, u Beograd umjesto u London, Pariz, Bec, itd. Tako da je uvijek "çvijet crnogorstva" - zbog para, polozaja, zenidbe, itd. ostajao u Beogradu - i postajao "'cvijet srpstva". Niko ne mrzi kao konvertit. Kada se jednom poruse mostovi nema provratka - mora se opravdati svoja odluka. A bogami i dopasti novim gospodarima. Prestanite da sijete to vase veljesrpsko zlo po CG. Vama je lijepo u Beogradu, nama u CG. Mi vam se ne mjiesamo u rabotu. Nemojte ni vi nama.
 • Pavlović  - srce kuca za dve države !!!
  Mešate se vi nama u rabotu itekako . Nismo mi iz Crne Gore otišli pre hiljadu godina pa da nemamo sa Crnom Gorom nikakve veze . Ne , ni slučajno , nego smo mi i dalje u Crnoj Gori . Imamo imovine , i to podosta ! Plaćamo porez , i to podosta ! Imamo biznisa u Crnoj Gori , i to podosta ! Šta mislite odakle uvek onoliko "turista" iz Srbije , i to smo mi , i to podosta ! I niko nije moje roditelje nigde "slao" nego su išli kući kod strica u Beograd . Išli su kući u Beograd , u Srbiju ! I ja imam dve kuće , prave od cigle i crepa , jednu u Srbiji i jednu u Crnoj Gori , i možete samo da nas mrzite vi "veljezelenaši" i da nam zavidite kao što ste nam uvek zavideli !!! Ja imam dve države , a vi samo jednu !
 • Dulklja-Zeta-Crna Gora  - Opet ovaj Pavlović mašta
  Pravi Crnogorac NIKAD nije bio "srbin" niti će to ikad biti!
  Vi posrbice ste nastali od kada je Savo Fatić na ilegalnoj bjelaškoj skupštini 1918. rekao da "stavlja na stranu istoriju" a nakon toga i sljedeći poznati citat: "mi više nijesmo Crnogorci nego srbi"...dakle, vaš čoek je sam priznao da se odriče crnogorstva i svoje istorije i proglašava se za "srbina"...ako je on otvoreno priznao svoju veleizdaju, zašto vi današnji posrbice to ne možete? Vjerovatno zato što ste od tog časa, generacijama učili velikosrpsku bajku da ste tobože "odvajkada srbi"...Znamo da vas je sramota što ste potomci izdajnika, no to je nepobitna činjenica, ali ko prizna, pola mu se prašta...znaš Pavloviću "bre" ;)))
 • Anonimus
  Iliri - Duklja - Zeta - Crna Gora
  Drljevic - Pavelic - Tito - Milo
 • Pavlović  - realizam
  Osnovna odrednica savremene Crnogorske politike je REALIZAM ; REALIZAM u međunarodnim odnosima i REALIZAM u regionalnim odnosima ! E pa jedinstven primer prihvatanja političke realnosti u Crnogorskoj istoriji je Podgorička skupština i sve njene odluke , pa su iz istog tog realizma da je Srbija naša država moji roditelji došli da žive u Srbiju , a ne u Hrvatsku . Došli su među svoje i na svoje , i niko nije trebalo da nas "uči" i priča "velikosrpsku" bajku . Srce nam daje odgovor gde smo kući a gde smo stranci !!!
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Vaš "realizam" Pavloviću
  Taj vaš vještački "realizam" je velikosrpska bajka. Srbija je vaša država koja je okupirala našu državu, a vaši preci bjelaši, su bili izdajnici naše države, to je pravi REALIZAM.
 • Pavlović  - Velikosrpsko velikosrpstvo
  Kako moćno zvuči ovaj izraz VELIKOSRPSTVO , a šta se u stvari iza njega krije !? Iza njega se krije istorijski trijumf onih koji su ga izmislili ! Iza njega se krije trijumf stogodišnje nacionalne politike Hrvatske nacije ! Pod naletom "velikosrpstva" , nacija koja se pod zastavom Austro-Ugarske tukla na svim frontovima , vešala žene u Mačvi , klala prsa u prsa protiv Srpske vojske na Ceru i Kolubari , iz I svetskog rata izlazi trijumfalno kao pobednik uz veliku Terazijsku terevenku Dr Ante Pavelića i Aleksandra I ( unučeta ) !? Pod naletom "velikosrpstva" , nacija koja je dala najbolje borce na Staljingradu , nacija koja je pravila konclogore , igra na tri karte Pavelića , Broza i Šubašića , i iz II svetskog rata izlazi trijumfalno ! Na kraju , pod naletom "velikosrpstva" i iz plamena 90-tih izlaze trijumfalno i ulaze u EU !
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Opet Pavlovićeve bajke...
  Ama Pavolviću, Hrvati sa izrazom 'velikosrpstvo' nemaju ništa...mi Crnogorci smo bili najveće žrtve velikosrpske hegemonije, a ne Hrvati...mi smo daleko prije njih bili svjesni opasnosti od velikosrpskog hegemonizma i zločinačke politike posrbljavanja koje je počela asimilatorskim planom zvanim "Načertanije"- (ne)djelo velikosrpskog ideologa Ilije Garašanina, čiju politiku su nastavili Sima Milutinović, Vuk Karadžić, Milorad Medaković, Milan Piroćanac, Nikola Pašić, Dušan Vuksan i ostali iz vaše kompanije koja je proizvodila nove "srbe".
  Naravno, tog plana nijesu bili svjesni Petrovići...njihova naivna politika i teške političke zablude su dovele do stvaranja posrbljenih janjičara, tj bivših Beogradskih studenata koji su asimilisani na fakultetima Srbije (http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/dokumenti/odlomci_p isama_knjeginje_darinke.htm).
 • Pavlović  - Crnogorski poljoprivrednik iz Grocke
  E kako bi sada Crnogorskom poljoprivrednom proizvođaču iz Grocke Iliji Garašaninu bilo milo kada bi znao do kolikih je mitskih razmera došlo njegovo delo zvano "Načertanije" ! A ja sam ubeđen da sada ne bi našli ni jednog studenta istorije , a kamoli običnog građanina koji je stvarno pročitao taj ep . I nema ni potrebe jer su odnosi Srpstvo-Crnogorstvo bili samo rezultat istorijskih stihija , okolnosti , ratova , dinastijske ljubavi i mržnje i međunarodnih sporazuma velikih sila . Od tih tvojih velikih neprijatelja ja sam pročitao samo Vukov bukvar , a za ostale nisam nikad čuo i na nas "veljebjelaše" imaju uticaj kao lanjski sneg !!! Jel si imao prilike u tekstu "Srbi katolici" da pročitaš da je Srbija 1740 god. bila prazna !? Jel bila - jeste !!! E zato smo je napunili Ilija Garašanin i mi ostali Crnogorci , i lepo nam je , i obožavamo je !!!
 • A1
  To ti je tačno i sreća je što više neznaju 'načertanje' i nemaju dodir sa njim.
  Mislim da da je 'načertanje' posljednjih 100g. ubilo više Crnogoraca nego sve 500g boja sa turskosrpskom vojskom. Crnogorci u tim bitkama odili i ginuli ali se većina uvijek vrćala kući kao Crnogorci i spremni bili za sljedeće okršaje. Ali oni koji u Beograd ojdoše i imaše dodir sa 'načertanjem' nikad se ne vrnuše kao Crnogorci. Za njima se nije lelekalo no njihovi od njih lelekali.
 • Pavlović  - Skadar na Bojani
  Moja lista je potpuno drugačija ! Na prvom mestu je istorijska avantura zvana 13-julski ustanak , jer da njega nije bilo Crna Gora je mogla da prespava II svetski rat bez i jedne žrtve !!! Na drugom mestu je Skadarska bitka kao primer političkog diletantizma !!! Na trećem mestu je saobraćaj !!! Na četvrtom mestu su srčane bolesti i kancer , i tek onda ostali uzroci smrti : udar groma , pad ledenice sa krova ili "Načertanije" . A što se tiče onih što su ojdili u Beograd , bilo da su bili studenti ili oficiri , oni su uvek daleko više bili u dodiru sa delima Lenjina , Marksa i Engelsa i pojma nisu imali da postoji famozno "Načertanije" !?
 • A1
  A i moja lista potpuno drugačija.
  Da Srbi ne pristaše da ih Turčin jaše 500g te bi Srbin danas Srbom bio-ovako ih milet zamjenio.Da su Srbi Srbi nikad nebi bilo one podle i nebracke 1918g. ali Srbi iz mileta rađani i jahani izgubili su i ljuckost i bracku.Zato su takvi šarovi i kusovi da im se nezna ni čiji su ni od koga su.
 • Pavlović  - islam
  Da su Srbi stvarno prihvatili da ih Turčin jaše , prihvatili bi 1389 god. islam i sada bi Srba bilo bar 30 miliona . Klanjali bi u 12 sati , imali bi po četiri žene , ne bi jeli svinjetinu i opet bi bili Srbi , i kao i svi ostali narodi zadržali svoj jezik i posebnost u Osmanlijskom carstvu .
 • A1
  Ovi današnji Srbi istorijski nemaju ništa-oni su i sebe izgubili.A ako oćeš da tražiš Srbina prije ćeš ga nać u nekoj drugoj naciji ili religiji.
  Batali se prošlosti tvojeg srpstva i mojeg dukljanstva bilo je i ilirstva i slovenstva i jugoslovenstva.To su stvari kad śednemo kao prijatelji ja-Crnogorac a ti-Srbin i pričamo kako je bilo-kad je bilo ovo ili ono.Danas svako nosi ono ime nacionalne posebnosti-koje piše u legitimaciju/ličnu kartu svijeta.

  A to da su Turci šćeli (a mogli su) da prave te tvoje '30 miliona' onda ne bi imali što jahat i uživat/meračit u ovjeravanjima 'prvih bračnih noći'.
 • Pavlović  - Partizanska eskadrila
  Stvarno bi se uvredio da nisam 100% siguran da imaš tamnu kosu i brkove , i da si istoriju učio iz partizanskih filmova , pa ne znaš da Srbija faktički oslobođena od tog zuluma 1804 god. a Podgorica tek 1878 godine . To što ti zoveš "genetski čista Crna Gora" , to su samo Cetinje i par sela u okolini , ali pošto znam da pored letnje pozornice u Cetinju stoji ostatak džamije , i da u Ćeklićima postoje ostaci džamije , i to mi je sumnjivo . Uglavnom , svaki Crnogorac suče mrke a ne plave brkove , a oklen su mrki brkovi u Crnogoraca to ti sam zaključi !!!
 • Slobodan Jovanović  - Dražin ideolog
  E ovaj tip me baš iznervira pa se moram još jednom javiti a nije mi bila namjera. Najveća fukara današnjice su oni koji blate antifašističku borbu crnogorske mladeži i 13. jul kao jedan od najsvjetlijih datuma cg istorije. Izgleda da je Pavlović pobornik ravnogorskih ideja i "čekanja", sa malo kolaboracije sa nacizmom, i Draže sa njegovim delijama koji su se junački borili sa kokoškama, svinjama, gibanicom i nejači, ženama i đecom. Zato mu je bliži pohod na Dubrovnik, poznat kao rat za pršute. Ovakvim bezobrazištinama vrijeđate sve one koji su i svoje živote dali da oslobode CG od fašista i karađorđevićkih nikogovića i vratili CG ravnopravan status među drugim narodima bivše države. Među njima je i moj otac koji je sa 17 g. otišao da se bori protiv zla. Ako imate odraslu đecu sjetite se kad su imali 17 g. i mućnite glavom. Neke stvari se ne izgovaraju ni u najgoroj bolesti.
 • Pavlović  - Nervoza
  Slobodno se vi nervirajte . Nema više cenzure , tabua i zabranjenih tema . Nisam ja Dražin advokat , niti me zanima Dubrovnik . Bezumlje je jednostavno bezumlje . Italijanska kraljica Jelena je bila garant da ni jednom Crnogorcu neće faliti dlaka sa glave , bar do kapitulacije Italije 1943. , kada su pored vas "antifašista" Nemci bez i jednog metka preuzeli sva mesta u Crnoj Gori . 13.07.1941. su mučki i podlo u kamionima na putu napadnuti i pobijeni obični Italijanski mobilisani vojnici , a kad su došli crnokošuljaši da streljaju taoce i pale sela vas "antifašista" niđe nije bilo ! Ceo cirkus ste začinili "legendarnom" bitkom za Pljevlja , a onda se sve pretvorilo u leva skretanja , klanja , bacanja u jame , potkazivanja , obračune , osvete , čitave Crnogorske porodice su satrte u Jasenovcu a kao šlag na tortu je došao obračun oko rezolucije IB-a . Eto , mućnuo sam glavom !!!
 • Slobodan Jovanović  - galimatijas
  Čovječe ti samo lupetaš bez veze. Jer ti misliš mene da okriviš što sam deset godina tabanao po ulicama BG za to što je Koštunica došao na vlast. Alo, nauči da smisleno upotrebljavaš to malo znanja. 13. jul je bio opšti ustanak; moj otac je sa 17 g. otišao da se bori za CG; kakve to veze ima sa lijevim skretanjima i Pljevljima i kakve veze moj otac ima sa time. Poveži moje tabananje po ulicama BG i odlazak mog oca da se bori ako uopšte imaš sposobnost da shvatiš suštinu ili si jedino sposoban baljezgaš o svemu i svačemu i da prljaš ono što treba da poštuješ, a da veličaš konvertitstvo i ulizištvo.
 • Pavlović  - Otpisani i Nepokoreni grad
  Nešto mi nije jasno !? U kojoj je to vojsci bio tvoj otac a nema veze sa lijevim skretanjima i Pljevaljskom bitkom , a borio se za Crnu Goru ? Da nije on bio kod Krsta Popovića , pa kad je video da kola idu nizastranu na vreme prikačio petokraku ? A što se tiče poštovanja , nikad nisam prljao ono što treba poštovati , pa to ne radim ni sada , ali šteta što ne možeš da vidiš kako bi tek zaprljao pucanj Ćoravog Žikice na zapanjenog žandarma u Beloj Crkvi .
 • Slobodan Jovanović
  Opet ništa nijesi shvatio. Ti si beznadežan slučaj. Mada to nije suština onog što sam napisao i ako odem na teren tvojih besmiclica opet pokazuješ neznanje iz istorije kojom se toliko razmahuješ. Mora da ti je Radoš Ljušić glavni izvor informacija. Pa nešto i da naučiš: trinaestojulski ustanak je bio OPŠTENARODNI USTANAK (nije pucanj u dva žandara) u kome su, tačno, učestvovali i komunisti. Što se ostalog tiče nemam šta sa tobom više razgovarati. Idi reci Englezima, Amerikancima, Rusima i ostalima da nijesu trebali da se bore i da gube živote bez veze. KRAJ nema više. ZAVRŠIO SAM SA TOBOM!!!
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Samo vi uživajte Pavloviću
  Ravno vam polje, nama Crnogorcima Srbija nije potrebna, već nam je dosta štete napravila, više bogme neće.
 • Pavlović  - nedoumica
  Čitajući spisak predočenih velikosrpskih istorijskih likova zaključio sam da su svi bili aktivni isključivo kada su Crna Gora i Srbija bile nezavisne i odvojene kneževine i kraljevine . Koliko ja kapiram , to znači da je metafizička igranka tek počela , što se vidi i iz naše rasprave .
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Tačno Pavloviću
  Da, jest tako, velikosrpski istorijski likovi bili su aktivni kada smo mi bili nezavisni i odvojeni iz prostog razloga...mi imamo more a Srbija nema...dakle, ista situacija kao kod Hrvata i Mađara...Mađarska nema more a Hrvatska ima...i što su Mađari uradili? Stvorili su svoju implantiranu grupu izdajnika hrvatskog naroda, poznatih kao "Mađaroni"...asimilisani Hrvati koji su pomađarivali sopstveni narod...kako bi Mađarska dobila izlaz na more. Jedina razlika između Srba i Mađara je u tome što Mađari nijesu regrutovali pjesnike i guslare da obmanjuju neuk i zatucan narod glumatajući "istoričare" pred masom nepismenih ljudi u tadašnjoj kraljevini ;)))
 • Pavlović  - Mađaroni i Garašanci
  Sad sam zbunjen - Mađaroni i Garašanci su rovarili u "Hrvatskoj" kada ista nije postojala , a Garašanci kada Crna Gora uopšte nije imala izlaz na more !? Hrvatska je dobila izlaz na more tek 1918. i to samo do Zadra , a Dubrovnik je bio najlepši i najveći primorski grad u Zetskoj banovini ( Crnoj Gori ) ! NDH nije imala ni santimetar morske obale , a Hrvatska obala je Hrvatsku vojsku prvi put videla 1991 god . Boka Kotorska i Budvanska rivijera su prvi put videli Crnogorsku vojsku 2006 god. Pa kakve veze Crnogorsko Srpstvo ima sa Garašaninom i morem - NIKAKVE !!! To je jednostavno u genima . Kada se šetaš kroz Podgoricu , Beograd , Budvu , Užice , Cetinje , Kragujevac , instinkt i DNK ti jednostavno govore da si u svom rodu i plemenu , i to nema veze ni sa Mađaronima , ni sa Garašancima !!!
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Opet se zbunio
  Ne, nijesu rovarili dok nije postojala...nego dok je bila pod austro-ugarskom okupacijom...rovarili su Mađaroni, kako bi pomađarili hrvatsko stanovništvo da bi Mađarska imala "mađarsko more"...jer Mađari su znali da bi se monarhija mogla jednog dana raspasti jednog dana pa su imali plan za unaprijed da povećaju svoje teritorije. Hrvatska je imala izlaz na more još od vremena Kralja Tomislava, śećaš se, to je onaj čika koji je vas Srbe spasio od Bugara krajem 9. vijeka dok ste još bili roblje Cara Simeona...kopčaš, oni su imali državu dok vas još nije ni bilo ;)))
  Ista stvar kao i kod nas, mi imamo more još od vremena drevne Duklje, mi smo najstarija južnoslovenska država, imali smo izlaz na more i kao Zeta za vrijeme Balšića, imali smo izlazi i pod našim današnjim imenom Crna Gora, još od vremena Crnojevića, tako da ne lupaš gluposti. Ne govori tebi DNK ništa jer je naš DNK različit od vašeg...tebi mašta govori takve velikosrbske bajke i ništa drugo :)))))

 • Pavlović  - Jadransko more
  Nauka tvrdi da je Jadransko more ostatak praokeana Tetisa i da se svake godine širi za 2,5 mm . Nauka takođe tvrdi da je Bar oslobođen tek 1878 god. a sve te priče o Duklji , Zeti , Raškoj itd. , itd. to je sve rekla-kazala na osnovu nekih rekla-kazala zapisa . Rekla - kazala zapisi govore i o tome da su preci dinastije Petrović-Njegoš došli u Njeguše iz okoline Zenice , pa me baš zanima da li je njihov DNK različit od DNK bilo kog Srbina sa Romanije !?
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Apsolutno
  Bar je oslobođen 1878. ali to ne mjenja činjenicu da je prije okupacije bio crnogorski...tako da smo imali obalu i prije navedene godine...prekidi vladavine zbor turske i srpske okupacije ne pobijaju činjenicu da mi imamo more još od vremena Duklje.
  Petrovići vjerovatno jesu porijekom sa područja Zenice, ili prema nekim izvorima iz istočne Hercegovine. Dakle, nijesu porijeklom stari Crnogorci nego izvanjci...ali su doselili u CG krajem 15. vijeka a kasnije su bili izabrani na vlast. Da li su Petrovići imali različite gene od pravih Srba (iz Raške - stare Srbije)? Definitivno, oni su imali po svemu sudeći bosanske gene, ili eventualno hercegovačke (slične našim crnogorskim). Srbi su se oformili kao nacija na području Raške koja je vazda bila poznata kao 'Srbska zemlja' (u jednini)...a kasnije je Garašanin izmislio množinu za taj termin.
 • Pavlović  - Stari Bar
  Nisam te dobro razumeo , da li misliš na Stari Bar ili Novi Bar !? U Starom Baru se nisu mnogo obradovali te 1878 god. , a u Novom niko nije mogao da se raduje jer isti nije ni postojao , ali osećalo se u vazduhu da će tu kad tad da se izvozi YUGO 45 !!!
 • Anonimus
  Da pridodam tvom komentaru jednu recenicu koju si mozda zaboravio. ''Nikola Tesla je Hrvat''
 • pavlović  - Aha
  Aha , baš tako , kad je Nikola Tesla umro 07.01.1943 god. u NDH je proglašena velika žalost , ali kobajagi ! I održana je misa , ali kobajagi ! Kakav Hrvat , takva i misa !
 • Aha i baha
  Mora da si zamislio da si od 'Pavla Orlovića' a vidi se da si kuđeljom došao u ove krajeve slobode čim kuđeljaše oćeš viteštvom da okitiš
 • pavlović  - Ah reče Bah
  Ja sam od Miloša Obrenovića - Miloša Velikog !
 • @'Milošu Velikom' -pavloviću
  Obrenović je a time i ti kao pavlović živjeli ste od onog 'Turčinovog velikana' od kojeg oćete da sebe napravite 'Velikim'-a to potvrđuje i putašestvije vaše Srbije. Ti sanjaš ka ona baba što bi rad bio da je. A tvoja zamaskiranost kažuje da si ipak svjesan i znaš da su to bajke. Ali pusti kompleksi te ćeraju da śediš pored puta i praviš babi društvo.
 • Pavlović  - svetionik u gustoj magli
  Ali zato je tu Crna Gora naš svetionik u magli , da nas poduči , da Avganistan odbrani , da Amerikance služi a Rusima firme i obalu poklanja , da svom narodu priča bajke a Srbiji poslovice .
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Ha, ha, ma đe nađe Yugo?
  Kakve ima veze Yugo iz Kragujevca sa ovom temom?
  Kupite Yugo, ne traje dugo, malo para, i uskoro postane krntija stara ;))
  Ili pak američka reklama: Yugo - You go, but the car doesn't ;)))
  Jedini auto koji se raspada brže od države koja ga proizvodi ;)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner
Baner
Baner

Pretraga

Cloudy

9°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Partly cloudy
6°C / 14°C

Light rain
8°C / 13°C

Light rain
11°C / 14°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.